Nou: În această vară lansăm o versiune modernă a portalului România Turistică!

Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Risc de avalansa in Bucegi si Fagaras

Postat de romaniaturistica

Data adaugarii: 15.12.2009 15:12

Judet: -

Localitate: -

Vizualizari: 1383

În perioada 14-17 decembrie,  local se pot depune 15-25 cm de zapada proaspata. Vantul va sufla in general tare, viscolind zapada. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre: -10 la -5 gr.C, iar cele minime in general intre: -16 la -8 gr.C.
Datorită stratului de zapada proaspăt consistent care se va depune pe cel deja inghetat exista pericolul de producere avalanse.
Toate traseele turistice din cele doua masive sunt închise, nu se recomanda deplasări pe creste mai sus de cabane.
 

SCALA EUROPEANA DE RISC DE AVALANSA

1 – RISC REDUS

- stratul de zapada este in general stabilizat pe majoritatea pantelor; declansarea avalansei este posibila doar in cazul unei supraincarcari mari a stratului de zapada de pe pantele inclinate. Spontan se pot produce doar curgeri sau avalanse de mici dimensiuni.

2 – RISC MODERAT

- pe anumite pante suficient de inclinate, stratul de zapada este mediu stabilizat; in rest este stabil. Declansarile de avalanse sunt posibile mai ales din cauza supraincarcarii (cu schiori sau turisti) si pe unele pante ce sunt descrise in buletin. Nu sunt asteptate declansarile spontane de avalanse de mare amploare.

3 – RISC INSEMNAT

- pe numeroase pante suficient de inclinate, stratul de zapada este mediu sau putin stabilizat; declansarile sunt posibile chiar in conditiile unei slabe supraincarcari si pe numeroase pante, mai ales pe cele descrise in buletin; in anumite situatii sunt posibile unele declansari spontane de avalanse medii si cateodata chiar avalanse mari.

4 – RISC MARE

- stratul de zapada este putin stabilizat pe majoritatea pantelor suficient de inclinate; declansarea este probabila chiar si printr-o slaba supraincarcare, pe numeroase pante suficient de inclinate, in anumite situatii sunt de asteptat numeroase declansari spontane de avalanse medii si cateodata chiar mari.

5 – RISC FOARTE MARE

- instabilitatea stratului de zapada este generalizata; se produc spontan numeroase declansari de avalanse de mari dimensiuni, inclusiv pe pante putin abrupte.


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni