Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Risc de avalansa de gradul 3 in masivul Fagaras

Postat de romaniaturistica

Data adaugarii: 07.02.2011 13:02

Judet: -

Localitate: -

Vizualizari: 1350

 07.02.2011

COMUNICAT DE PRESĂ


Risc de avalansa de gradul 3 in masivul Fagaras

Nivelul de risc de avalanşă in muntii Fagaras la peste 1800 de metri (zona de climat subpolar) este de gradul 3, risc insemnat. În zona Balea Lac – Refugiul Cota 2000, stratul de zăpadă are 102 cm, din care 10 cm zapada viscolita, pulver. Cu toate acestea, in anumite zone, vântul a creat depozite de acumulare, unde, punctual, riscul este mai mare decât cel general afişat. Sub altitudinea de 1800 de metri, riscul de avalansa este de gradul 2, fiind prezent in special pe acumularile din valcelele abrupte, dar trebuie avut in vedere ca vantul a viscolit zapada, depozitand-o si in zonele joase, unde, punctual, riscul este mai mare. Având în vedere condiţiile date, traseul principal de creastă, precum şi toate traseele turistice care acced în creasta masivului Făgăraş, indiferent de altitudine, sunt închise. Raman deschise doar traseele de pe muchiile secundare sudice, din masivul Iezer-Papusa si Piatra Craiului, dar fara depasirea altitudinii de 1500 de metri si fara a se iesi in golul alpin. Nu exista pericol de avalansa in masivul Ghitu si pana la altitudinea de 1700 de metri in masivul Leaota.

Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care îşi vor petrece sejurul în zone apropiate de golul alpin, este să nu incerce să urce in zonele nerecomandate şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă, sau la 0SALVAMONT.Director,

Ion Sanduloiu


SCALA EUROPEANA DE RISC DE AVALANSA

1 – RISC REDUS

- stratul de zapada este in general stabilizat pe majoritatea pantelor; declansarea avalansei este posibila doar in cazul unei supraincarcari mari a stratului de zapada de pe pantele inclinate. Spontan se pot produce doar curgeri sau avalanse de mici dimensiuni.

2 – RISC MODERAT

- pe anumite pante suficient de inclinate, stratul de zapada este mediu stabilizat; in rest este stabil. Declansarile de avalanse sunt posibile mai ales din cauza supraincarcarii (cu schiori sau turisti) si pe unele pante ce sunt descrise in buletin. Nu sunt asteptate declansarile spontane de avalanse de mare amploare.

3 – RISC INSEMNAT

- pe numeroase pante suficient de inclinate, stratul de zapada este mediu sau putin stabilizat; declansarile sunt posibile chiar in conditiile unei slabe supraincarcari si pe numeroase pante, mai ales pe cele descrise in buletin; in anumite situatii sunt posibile unele declansari spontane de avalanse medii si cateodata chiar avalanse mari.

4 – RISC MARE

- stratul de zapada este putin stabilizat pe majoritatea pantelor suficient de inclinate; declansarea este probabila chiar si printr-o slaba supraincarcare, pe numeroase pante suficient de inclinate, in anumite situatii sunt de asteptat numeroase declansari spontane de avalanse medii si cateodata chiar mari.

5 – RISC FOARTE MARE

- instabilitatea stratului de zapada este generalizata; se produc spontan numeroase declansari de avalanse de mari dimensiuni, inclusiv pe pante putin abrupteComentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni