Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Obiceiuri pierdute, obiceiuri renăscute, Șugag

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 02.04.2023 22:41 De catre: administrator

Judet: ALBA

Localitate: SUGAG

Data inceput: 01.05.2023

Data final: 01.05.2023

Vizualizari: 2338

Data adaugarii: -

Statu la vase în Lunea Paştelui, ediția a Xl-a

”Obiceiuri pierdute, obiceiuri renăscute”

 

În anul 2008, Centrul de Cultură Augustin Bena Alba cu sprijinul Primăriei și al bisericii ortodoxe din Șugag a reluat unul dintre cele mai frumoase obiceiuri de familie de pe Valea Sebeșului - Statu la vase.

Obiceiul este un obicei de familie ce își are originile în negura timpului și nici măcar nu se cunoaște cu exactitate când a apărut, iar dacă în trecut se practica în toată zona etnografică a Muntilor Șureanu, astăzi, după o pauză de 18 ani a fost reluat și se mai practică doar la Șugag. 

În localitatea Şugag are loc anual în Lunea Paştelor Ortodoxe un evenimen tradiţional unic în România – “Statu la vase în Lunea Paştelui”.

Evenimentul face parte dintr-un şir de ceremonii tradiţionale şi rituri de integrare a famililor nou formate într-un an pascal.

Ulterior au loc spectacole folclorice cu sfecific zonal. 

În acest an sărbătoarea a ajuns la cea de a X-a ediţie, organizată de Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură Augustin Bena Alba, după ce obiceiul a fost întrerupt timp de 18 ani. Dată fiind importanţa vaselor în ceremonial se presupune că el datează încă din vremea tracilor care au locuit în această zonă (dovadă cetatea tracă) şi care aveau un cult deosebit pentru vase, vase ce şi azi sunt fabricate de olarii din zonă şi iată cum, suferind transformări minore, un obicei păgân ce leagă întemeierea noilor familii de vasele necesare în gospodărie, a străbătut vremurile devenind un obicei cu profunde implicaţii creştine.

„Statu’ la vase în lunea Paștelui” este un vechi obicei al locuitorilor din Șugag, reluat în ultimii ani pentru a celebra familiile întemeiate din anul precedent până la sărbătoarea Paștelui.

Obicei unic în România, ale cărui origini se pierd în negura timpului, adună în curtea bisericii, lunea, în zi de Paște, pe toți tinerii proaspăt căsătoriți. În straie de sărbătoare, după ce-și primesc binecuvântarea de la preoți, tinerii cinstesc sătenii cu bucate alese și la rândul lor, primesc de la rude și nași daruri cu cele de trebuință în gospodărie.

Întregul ceremonial se desfășoară în curtea Bisericii, după Liturghie, unde tinerele familii, îmbrăcate în frumosul și elegantul port popular, își așteaptă nașii, rudele și prietenii care aduc vase sau alte daruri potrivite pentru gospodărie, rămânând împreună la cântec, joc și voie bună până seara.

În Lunea Paştelui fiecare nouă familie împreună cu naşii şi rudele vor fi prezenţi la slujba din biserică după care în curtea bisericii are loc obiceiul propriu-zis. Cu această ocazie tinerele neveste îşi etalează măiestria în gospodărie oferind celor prezenţi cele mai gustoase bucate tradiţionale, dar şi adevărate expoziţii de artă populară. Cu această ocazie naşii şi rudele ca şi cei prezenţi oferă tinerelor cupluri cadouri, întodeauna în număr de două( două farfurii, două tacâmuri, două căni etc.), semnificând unitatea noii familii.


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni