Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Noaptea Muzeelor, Brașov

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 28.04.2017 20:51 De catre: administrator

Judet: BRASOV

Localitate: MUNICIPIUL BRASOV

Data inceput: 20.05.2017

Data final: 20.05.2017

Vizualizari: 560

Data adaugarii: 15.05.2014

Noaptea Muzeelor, Brașov

- Muzeul de Artă Brașov

Studiul pe hârtie

Patru artiști contemporani brașoveni: Alexandrina Gheție, Marcela Rădulescu, Olimpiu Bandalac, Iuliano Valentin. Curator: Ilina Schileru.

Expoziţia „Studiul pe hârtie” este o retrospectivă planificată de mai bine de un deceniu de către Olimpiu Bandalac, artist conceptual al anilor ’80—’90, grafician la origine, alături de alţi trei colegi graficieni.

Cei patru sunt legaţi prin colaborări de-a lungul anilor, dar şi de spaţiul de provenienţă, Braşov.

De aceea expoziţia se deschide la Muzeul de Artă din Braşov. Desenul este incipitul oricărui demers creativ, dezvoltat mai apoi de la nivelul ideii în varii medii: sculptură, pictură, arhitectură, design. Este transpunerea ideii artistului în prima formă vizibilă. Contrar aşteptărilor, interesul unui specialist, fie el cercetător (critic, istoric) sau „creator”, nu rezidă numai în studierea lucrărilor finite, cât stă şi în descoperirea căutărilor pe hârtie. Desenul revelează cel mai direct seva primelor gânduri, poate dezvălui strategii şi concluzii şi documentează evoluţia conceptului creativ.

Aşa cum recunoaşte Alexandrina Gheţie, „desenul rămâne, ca atitudine, apropiat de scriere, de atmosfera ei de calmă concentrare, intimitate, confesiune”. De multe ori caietele de schiţe rămân ascunse în intimitatea protectoare a atelierului, fără să iasă la lumină, decât, în anumite cazuri, foarte târziu ori niciodată. A consulta caietul de schiţe al unui artist e aproape comparabil cu a-i consulta jurnalul.

Şi oricare alte medii ar aborda, lucrul pe hârtie rămâne focul viu şi baza oricărui demers ulterior. Expoziţia creionează patru trasee diferite la nivelul expresiei liniei şi punctului pe hârtie, dar legate rizomic într-un portret de grup inedit, şi propune redescoperirea unor personalităţi creative foarte prolifice, fiecare în propriu-i univers de creaţie şi intim, de atelier.

Muzeul de Artă Braşov este o instituţie publică de cultură, aflată în serviciul societăţii, fără scop lucrativ, deschisă publicului, care colecţionează, conservă, cercetează, restaurează, realizează documentarea patrimoniului muzeal, comunică şi expune, în scopul cunoasterii, educării, recreerii şi a valorificării patrimoniului muzeal şi a patrimoniului artistic local, regional şi naţional în beneficiul publicului larg. Funcţionează ca instituţie publică de cultură, având personalitate juridică proprie, în subordinea Consiliului Judeţean Braşov.

Sediul Muzeului de Artă Braşov se află în Bulevardul Eroilor nr. 21 (lângă Hotel Capitol). În sălile de la parter sunt organizate expoziţii temporare şi o gamă variată de manifestări culturale (concerte, lansări de carte, mese rotunde, conferinţe etc.).

Expoziţia permanentă a Muzeului de Artă Braşov, Galeria Naţională, reuneşte o selecţie de lucrări reprezentative pentru arta plastică modernă din spaţiul românesc (pictură şi sculptură). În cadrul expoziţiei sunt incluse piese care ilustrează evoluţia picturii transilvănene din secolele XVIII-XIX şi a artei româneşti din intervalul cuprins între prima jumătate a secolului XIX şi perioada postbelică. Alături de operele maeştrilor artei româneşti figurează în expunere şi creaţiile artiştilor activi la Braşov, de la portretele patriciatului săsesc la lucrările artiştilor contemporani braşoveni. 

Acces: 1 leu

Orar: 18.00-23.30

Adresă: Bulevardul Eroilor 21, Brașov

Telefon: (0)268 477 286 

Email: contact@muzeulartabv.ro

http://www.muzeulartabv.ro/

 

 

- Noaptea Muzeelor la Castelul Bran

Castelul Bran

Castelul Bran, unul dintre cele mai valoroase monumente arhitecturale din România, cu întreaga sa încărcătură istorică, militară şi economică, este cunoscut în întreaga lume datorită legendei ce gravitează în jurul acestuia, fiind o presupusă sursă de inspiraţie pentru faimosul Castel al lui Dracula din romanul lui Bram Stoker.

Prima atestare documentară a Castelului o constituie actul emis de regele Ludovic I de Anjou, prin care acesta acorda saşilor din oraşul Braşov (Kronstadt) dreptul de a construi o cetate prin propriile lor cheltuieli şi forţe. Structura de astăzi păstrează numeroase elemente tipice arhitecturii săseşti a timpului. Principala funcţie a Castelului a fost aceea de fortăreaţă de apărare împotriva invaziilor turceşti, mai târziu transformându-se, de asemenea, în punct vamal al drumului comercial dintre Transilvania şi Valahia.

În 1920, locuitorii Braşovului au dăruit Castelul Familiei Regale a României, Branul devenind astfel reşedinţa favorită a Reginei Maria şi, mai târziu, a fiicei sale, Principesa Ileana. În 1947, odată cu expulzarea Familiei Regale, Castelul a fost confiscat de Statul Comunist, iar în 2006 retrocedat, prin decizia Guvernului României, Arhiducelui Dominic de Habsburg şi celor două surori ale sale, copiii şi moştenitorii Principesei Ileana.     

Noaptea Muzeelor la Castelul Bran

În prezent, primul muzeu privat din România şi, totodată, principala destinaţie turistică din ţara noastră găzduieşte în mod constant numeroase evenimente culturale şi artistice, pregătite cu grijă şi dăruire pentru oaspeţii din toate colţurile lumii.

Acces: gratuit

Orar: 20.00 - 00.00

Adresă: Strada General Traian Moșoiu 24, Bran

Telefon: 0268 237 700 

Email: office@bran-castle.com

www.bran-castle.com

Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni