Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Noaptea Europeană a Muzeelor 2017, Sibiu

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 23.04.2017 18:22 De catre: administrator

Judet: SIBIU

Localitate: MUNICIPIUL SIBIU

Data inceput: 20.05.2017

Vizualizari: 1398

Data adaugarii: -

Noaptea Europeană a Muzeelor 2017

Muzeul Civilizației Transilvane ASTRA Compartimentul de Etnografie Săsească Emil Sigerus

Expoziția Dacă florile ar vorbi… motive florale și vegetale în broderia săsească

Expoziţia prezintă o întâlnire cu lumea florilor prin intermediul simbolurilor florale şi vegetale brodate cu migală de-a lungul a trei secole pe ţesăturile de interior şi pe piesele de port păstrate în colecţiile săseşti ale Muzeului ASTRA.
De asemenea, se ilustrează şi utilizarea acestora în industria casnică textilă (bumbacul, inul şi cânepa), la vopsitul firelor de ţesut şi brodat (plante tinctoriale), la prepararea leacurilor (plante medicinale), la folosirea în diverse obiceiuri din ciclul vieţii (naştere, confirmare, nuntă, înmormântare) dar şi la modul în care erau cultivate în grădinuţa cu flori.
Ierbarele vechi cu plante culese din flora Transilvaniei aflate în patrimoniul Muzeului Naţional Brukenthal – Muzeul de Istorie Naturală completează informaţiile privind aceste multiplele întrebuinţări.
Expoziţia va cuprinde şi un segment educaţional desfăşurat în colaborare cu Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal”.

Parteneri: Muzeul Naţional Brukenthal – Muzeul de Istorie Naturală Sibiu, Colegiul Naţional “Samuel von Brukenthal”

18.00 - 01.00
Piaţa Mică nr. 21, Sibiu (Casa Artelor)

 

Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”
Muzeul - Prima alegere

Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” cooptează în acest proiect tineri care sub îndrumarea specialiștilor muzeului vor modela spațiul expozițional conform cu pasiunile și viziunea lor asupra vieții și societății având ca material de lucru obiecte din colecțiile muzeului. Adolescenții vor decide în ce fel vor valorifica patrimoniul muzeului astfel încât să suscite atât interesul celor de vârsta lor cât și pe al celor care își doresc să cunoască o nouă generație mult mai aplecată către valorile tradiționale. Proiectul de față se va concretiza prin organizarea de către tineri a unei expoziții compuse din 10 obiecte alese de ei. Aceștia vor fi îndemnați la creativitate în limitele impuse de normele de conservare în vigoare atât în ceea ce privește modul de expunere al obiectelor cât și tipul și modul de etalare a materialelor complementare. Tot ei vor căuta, selecta și adapta informația etalată precum și pe cea pentru textul de ghidaj.

  În acest context, implicarea activă a adolescenților în operațiunile muzeului poate crește semnificativ șansele ca aceștia să se repoziționeze față de oferta culturală, educativă și de divertisment a acestei instituții și să o perceapă ca fiind prima opțiune în petrecerea timpului liber. În egală măsură, odată ce iau contact cu existența muzeului în profunzimea existenței sale, adolescenții pot opta pentru o carieră în acest domeniu.

 În scopul imprimării unui caracter dinamic și modern acestui proiect, în noaptea desfășurării evenimentului (21.05 – 22.02), elevi ai Liceului de Artă vor fi invitați să susțină mici concerte și de asemenea să își exprime creativitatea și imaginația prin realizarea de desene tip graffiti în legătură cu tematica expoziției pe pereții încăperii în care se va desfășura proiectul.

12.00 - 01.00

Piața Mică nr.11, Sibiu

 

Complexul Național Muzeal ASTRA Sibiu
Expoziție Sacrul Ubicuu Artist: Mircea Ignat

Sacrul Ubicuu, expoziția sculptorului sibian Mircea Ignat, ne dezvăluie o serie de simboluri și semne la care a reflectat în decursul activității sale artistice. Este o construcție a realității văzută prin prisma propriei personalități. Materialul brut devine nobil prin intermediul uneltelor sculptorului, lăsând privitorul să pătrundă taina acestei arte. Legătura dintre sculptură și pictură pare așadar un lucru firesc, artistul reușind să transpună pe pânză simbolurile căutate, interpretate și definite în sculpturile sale monumentale.

Prezentare:
dr. Geanina Ionescu

18.00 - 01.00
Casa Hermes, Piața Mică nr. 11, Sibiu

 

Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA Sibiu
Noaptea Muzeelor 2017
16.00 - 01.00
Str. Pădurea Dumbrava, nr. 16-20

 

Muzeul Bisericii Evanghelice C.A. din România
Noaptea muzeelor 2017

EXPOZITIA PERMANENTA A MUZEULUI

Muzeul deschis în 2007 prezintă în circuitul de vizitare peste 800 de ani de istorie a saşilor transilvăneni şi a bisericii lor. Prin exponate de excepţie, expoziţia permanentă documentează istoria colonizării, cetăţile bisericeşti, viaţa cultică şi comunitară, învăţământul confesional – toate acestea cu referire la contextul istoric, textele structurate tematic, prezentând o imagine de ansamblu. Piesele de mobilier bisericesc şi o veritabilă colecţie de vase de cult fac din acest muzeu un lăcaş al memoriei Bisericii Evanghelice C.A.

*ghidaj gratuit în limba româna, de la ora 20.00

 

EXPOZITIA TEMPORARĂ

REFORMATIO TRANSILVANIAE 500

Spaţii şi simboluri ale sacrului sub incidenţa Reformei în Transilvania

Noua expoziţie dedicată Reformei, de la care în 2017 se împlinesc 500 de ani, se va putea vizita între 28.03. şi 10.11.2017 la sala de expoziţii a Casei Teutsch. Expoziţia prezintă schimbările survenite la nivel de mobilier liturgic şi metaforă spaţială, în urma reformării dogmei şi practicii Sfîntei Împărtăşanii în actuala Biserică Evanghelică C.A. Prin reproducerile de documente, însoţite de regeste bilingve, se va putea reconstitui zbuciumul politic al secolului al XVI-lea, precum şi efortul de apărare a doctrinei. Obiecte expoziţionale sugestive vor ilustra preţioasele conţinuturi sacrale.

 *ghidaj gratuit în limba româna, de la ora 19:30

Partener: Muzeul Transilvănean din Gundelsheim; Proiect “Spaţii ale memoriei,” în cadrul Programului ERASMUS+ al Uniunii Europene

10.00 - 21.30 
Sibiu, str. Mitropoliei 30

Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni