Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Nedeia Mocănească la Covasna

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 03.07.2021 20:29 De catre: administrator

Judet: COVASNA

Localitate: Covasna

Data inceput: 20.07.2021

Data final: 20.07.2021

Vizualizari: 2318

Data adaugarii: 25.06.2015

Nedeia Mocănească la Covasna

 

Sântilia – Nedeia mocănească a voineştenilor – este una dintre cele mai vechi tradiţii populare pastorale păstrate în zona arcului carpatic. Ea se desfăşoară de sute de ani, în preajma Sărbătorii Sfântului Ilie.

În trecut, Sântilia avea mai multe rosturi: de a mijloci idile, de a uni destine, de a face alianţe şi, nu în cele din urmă, de a uni „hotarele” dintre românii de aici şi românii de peste munţi.

În zilele noastre, Sântilia voineștenilor constă în prezentarea unei nunţi tradiţionale, la care participă toată suflarea comunităţii. „Actorii” – îmbrăcaţi în costum naţional popular – întruchipează toate personajele unei nunţi adevărate: perechea de miri, naşii, vornicii, socrii mari şi mici, nuntaşii, şi cu toate obiceiurile practicate în zonă: cursa de cai, cerutul miresei, hora miresei, descălţatul naşilor, Hora Sântiliei.

Ca şi la ediţiile anterioare ale Sântiliei voineştenilor, meşteri populari îşi vor prezenta meşteşugurile, oierii vor arăta publicului cum se face caşul, cu lapte muls „în direct”, iar spectatorii vor putea gusta din produse tradiţionale păstoreşti. Atmosfera de sărbătoare va fi asigurată de artiştii care susţin concerte și spectacole de dans folcloric.

Organizator: Asociația Cultural Creștină Iustinian Teculescu, Covasna


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni