Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Măsura Laptelui, Șirnea

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 28.06.2023 14:01 De catre: administrator

Judet: BRASOV

Localitate: Fundata

Data inceput: 02.07.2023

Data final: 02.07.2023

Vizualizari: 2705

Data adaugarii: 06.06.2014

Măsurișul laptelui și Sărbătoarea Sânzienelor, Șirnea

 

Acest obicei stravechi în satele de oieri din zona Branului adună toată suflarea, cu mic, cu mare, îmbrăcată în straie de sărbătoare. Nu e puţin lucru să participi la "măsurişul laptelui".

Bărbaţii merg la stână, unde păcurarul, un bătrân care a tras toată viaţa de ugerele vacilor şi oilor, mulge fiecare animal în parte. Laptele este măsurat şi trecut cu mare atenţie pe răboj, după care trece la următoarea vacă. La sfârşit, păcurarul şi ajutoarele lui au "împreunat" laptele şi i-au dat cheag. Cu "măsurişul" nu este de glumă: în funcţie de cât a trecut păcurarul pe răboj, atât vor primi sătenii brânza făcută de ciobani peste vară.

Înaintea Măsurișului, la Șirnea, în noaptea de 23/24 iunie, are loc și Sărbătoarea Sânzienelor, tradiție reînviată în acest sat. Sărbatoarea cu cântece și dansuri tradiționale începe după Vecernia Nașterii Sfântului Ioan Botezatorul, și durează până târziu în noapte. Petrecerea este reluata a doua zi, dupa Sfânta Liturghie a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, hramul bisericii din Șirnea.

Sunt culese tămăduitoarele flori de sânziene și se împletesc cununi care sunt aruncate peste case.

Primaria si Consiliul Local – Fundata alături de locuitorii satului Șirnea, vă invită duminica 02 iulie 2023 in localitatea Șirnea, comuna Fundata judetul Brasov, primul sat turistic declarat in Romania in anul 1968, la traditionala sărbătoarea „MĂSURA LAPTELUI” editția cu numărul 54, un eveniment la care se va „gusta” din lumea pierdută a ciobanului român (mâncare tradiţională, muzică populară, scene de viaţa cotidiană, jocuri pastorale). După numeroase activităţi practice cu specific pastoral, precum construirea stânelor, înţărcatul mieilor şi tunsul oilor, în calendar urmează măsurarea laptelui în vederea stabilirii cantităţii de brânză care se cuvine fiecărui proprietar de animale, toamna, la spargerea stânei. „MĂSURA LAPTELUI” începe cu mulsul animalelor şi măsurarea laptelui. Atractia manifestarii vor fi produsele traditionale pregatite de catre gospodinele satului: bulzul ciobănesc, tocană şi pastramă. Acest eveniment se realizează cu sprijinul Consiliului Local şi al Primăriei comunei Fundata, dar mai ales prin bunăvoinţa sătenilor, care preţuiesc adevăratele valori ale satului romanesc. Ei vor să-şi păstreze şi să prezinte tradiţiile şi obiceiurile autentice ale zonei şi ţin să nu inventeze sărbători care nu au legătură cu tradiţia satelor din zonă. Micuţul sat - Șirnea, din judeţul Braşov, este o frumoasă aşezare păstorească de la poalele Munţilor Piatra Craiului, situat la o altitudine de 1244 de metrii.

Manifestarea se va desfăşura intr-un peisaj de vis, pe dealul denumit de către localnici PLEAȘA .


 

Program: Duminică 02 iulie 2023

Ora - 12:00

MULSUL ŞI MĂSURATUL LAPTELUI

13:00

Spectacol Folcloric susținut de:

Grupul folcloric DE LA ROMÂNI, PENTRU ROMÂNI

LILIANA ONCIOIU, fiică a satului Şirnea, Florica Radu din Teleorman

Viorica Cerbu, Gheorghe Sorea, Viorica Florea, Mioara Greavu, Ionel Letcă, Andreea Jitea – Arisanu, Anuța Săgneanca, Maria Dan Păucean, Doina Timu Anton, Corina Cojocaru și mulți alțtii.

Ansamblul folcloric – « Zestrea Branului’’ – cordonator, Andreea Jitea – Arisanu.

Organizatori: Asociația Pro Șirnea, Primăria Comunei Fundata, Comunitatea localității Șirnea


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni