Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Hai la Focul lui Sumedru

Postat de romaniaturistica

Data adaugarii: 22.10.2015 14:10

Judet: BRASOV

Localitate: Moieciu

Vizualizari: 901

Ultima modificare: 22.10.2015 15:01 De catre: administrator

Hai la Focul lui Sumedru

Focul lui Sumedru este o sărbătoare cu un pronunțat caracter funerar. Rădăcinile acestui obicei sunt precreștine și se regăsesc în celebrarea morții și renasterii, prin incinerare. Astăzi, elementelor precreștine li se adaugă cele crestine, prin citirea în biserică a Acatistului Sfântului Dimitrie și prin însăși atribuirea numelui Sfântului Mucenic zeității sacrificate.

Înainte de sosirea iernii, de Sfântul Dumitru, locuitorii din satele Bran, Șirnea, Fundata, Moieciu dar și satele din zona Muscel-Rucăr fac "Focul lui Sumedru", sărbătoare la care participă copiii satului, dar și adulții. Copiii, îmbrăcați in portul popular specific locului, fac un foc mare și joacă dansuri sacre în jurul lui.

Cei mai curajosi își iau avânt și sar prin foc sau peste Focul lui Sumedru, ocrotitorul recoltelor și oierilor.

Focul se face pe dealuri, în general în partea cea mai înaltă a zonei și poate fi văzut de la mari distanțe, oferind un spectacol unic. Localnicii îndeamnă pe toată lumea, prin strigături, "Hai la Focul lui Sumedru!". 

Semnificația Focului lui Sumedru este aceea a unui scenariu al morții și renașterii anuale a unei divinități fitomorfe, un ceremonial ce cuprinde moartea violentă a zeului îmbătrânit la sfârșit de an prin tăierea unui arbore din pădure, urmată de renașterea acestuia prin incinerare, în noaptea de 25 - 26 octombrie a fiecărui an. Focul are aici rol purificator și regenerator. Cenușa, cărbunii aprinși și alte resturi din rugul funerar sunt luate de săteni pentru a fertiliza grădinile și livezile.

Cine sare peste foc va fi sănătos și se va casatori în acel an. Dacă este belșug de gutui și nuci, iarna va fi grea. Tot acum, se fac pomeni pentru morți.

Vezi localitățile și programul de desfășurare a evenimentului  ”Hai la Focul lui Sumedru”

Focul lui Sumedru la Şirnea       

Focul lui Sumedru, Bran               

Focul lui Sumedru la Fundata     

Focul lui Sumedru, Moieciu               

Focul lui Sumedru, Câmpulung Muscel      

Focul lui Sumedru, Rucăr           

Focul lui Sumedru, Topoloveni         

Focul lui Sumedru, Mioveni 


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni