Nou: În această vară lansăm o versiune modernă a portalului România Turistică!

Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Focul lui Sumedru, Topoloveni

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 16.06.2022 21:02 De catre: administrator

Judet: ARGES

Localitate: ORAS TOPOLOVENI

Data inceput: 25.10.2022

Data final: 25.10.2022

Vizualizari: 5055

Data adaugarii: -

Topoloveni, Arges-Focul lui SumedruTraditia este legata de sarbatorirea Sfantului mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir - protectorul orasului Topoloveni. Imparatul Maximilian l-a prins si l-a pus in temnita pe Dimitrie pentru ca marturisea dreapta credinta. Un tanar crestin, Nestor, mergand la Sfantul Dimitrie in temnita, ii zise sa se roage pentru el fiidca vrea sa se lupte cu Lie, un om puternic din cetate.Luand binecuvantarea lui Dimitrie, Nestor l-a omorat pe Lie. Afland ca Sfantul Dimitrie a indemnat la aceasta pe Nestor, maniindu-se, imparatul a trimis ostasi si le-a poruncit sa-l strapunga cu sulitele pe Sfantul in temnita. Facandu-se aceasta, indata marele Dimitrie si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu, facand dupa moartea sa multe minuni si tamaduitoare tamaduiri. Din porunca Imparatului, s-a taiat apoi si capul Sfantului Nestor.

Tradiatia este specifica zonei muscelului, unica in tara. Dupa ce focul este aprins, intr-o explozie de bucurie, copiii striga : Hai la focul lui Sumedru, ca a prins Dumitru iedu !!

Este o sarbatoare a recoltei in care are loc o expozitie de produse : legume, fructe, produse traditionale (cozonacul, otetul, magiunul si vinul), un aafestival folcloric urmat de aprinderea focului care simbolizeaza purificarea atat spirituala cat si a naturii inconjuratoare, facand trecerea de la anotimpul toamna la iarna. In jurul acestui foc, satenii impart nuci, mere, pere, struguri, must, covrigi, cozonac in amintirea mortilor.

In cadrul acestui eveniment are loc o expozitie de arta populara unde sunt prezentate renumitele covoare romanesti, si alte tesaturi, obiecte din ceramica, lut, lemn, etc.

La eveniment participa alaturi de reprezentantii comunitatii locale, cetateni ai localitatii si personalitati din judet si din tara, etnologi, muzeografi. Este o ocazie unica pentru reintalnirea fiilor satului, schimb de experienta, promovarea obiceiurilor locale.

Mai multe despre Focul lui sumedru, cititi aici


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni