Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Focul lui Sumedru, Rucăr

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 15.09.2023 19:00 De catre: administrator

Judet: ARGES

Localitate: RUCAR

Data inceput: 25.10.2023

Data final: 25.10.2023

Vizualizari: 3604

Data adaugarii: -

Focul lui Sumedru, Rucăr, Argeş

 

Pe 25 octombrie, inainte de sosirea iernii, de Sfantul Dumitru, locuitorii din Rucar  fac “Focul lui Sumedru”, sarbatoare la care participa copiii satului, dar si adultii. Copiii, imbracati in portul popular specific locului, fac un foc mare si joaca dansuri sacre in jurul lui.
Cei mai curajosi isi iau avant si sar peste focul lui Sumedru, ocrotitorul recoltelor si al oierilor. Focul se face pe dealuri, in general in partea cea mai inalta a zonei si poate fi vazut de la mari distante, oferind un spectacol unic. Localnicii indeamna pe toata lumea, prin strigaturi, “Hai la Focul lui Sumedru!”. Cenusa. Carbunii aprinsi si alte resturi din rugul funerar sunt luate de sateni pentru a fertiliza gradinile si livezile.
Pe 26 ocotmbrie, daca e luna noua, va fi iarna scurta si usoara. Daca e inorat, vant sau ploua, vor fi zapezi mari, ger si iarna lunga. Pentru a afla cum va fi vremea, ciobanii pun dulama intre oi. Daca se culca pe ea o oaie neagra, iarna va fi usoara.
Ceremonial nocturn de innoire a timpului calendaristic, “Sumedrul” se desfasoara in zilele de 25/26 octombrie in fiecare an. Focul lui Sumedru reprezinta purificarea naturii toamna. Se strang toate resturile vegetale si se dau foc, alungandu-se astfel toate spiritele rele, se inlatura ielele. in jurul unui imens rug funerar, aprins pe inaltimi de flacai, participa intreaga suflare a satului. in unele asezari, in timpul ceremoniei, dupa aprinderea focului, pe coastele dealurilor se rostogoleau roti de car in flacari, pe care se infasurau in prealabil paie, si se striga : “Hai la Focul lui Sumedru!”. Prin alte parti, flacaii colindau din casa in casa, in ziua de 25 octombrie, repetand acelasi indemn: “Hai la Focul lui Sumedru!”. Sarbatoarea are de fapt o sorginte precrestina. Este vorba de “focul viu” al ciobanilor romani, care purifica indeosebi pastorii si turmele, Sf. Dumitru fiind si o divinitate pastorala, protector al pastorilor. Prin aprinderea focului pamantul se purifica.

Text Rucareanul.ro

Mai multe despre Focul lui sumedru, cititi aici


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni