Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Festivalul Roman Apulum

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 08.04.2017 19:20 De catre: administrator

Judet: ALBA

Localitate: MUNICIPIUL ALBA IULIA

Data inceput: 28.04.2017

Data final: 01.05.2017

Vizualizari: 905

Data adaugarii: -

 Festivalul Roman Apulum
 
Alba Iulia, 28 aprilie - 1 mai 2017

Actualul oraș Alba Iulia se ridică peste ruinele anticului Apulum, cel mai mare oraș roman din provincia Dacia și totodată centrul politic, economic, militar și cultural al acesteia.

Festivalul se desfășoară anual în preajma zilei de 1 mai și adună peste 200 de reenactori – soldați și civili romani, războinici daci, gladiatori, meșteșugari sau dansatoare.

Anul acesta, Festivalul Roman Apulum va fi gazdui un număr mai mare de reenactori și asociații participante. Trupelor locale (Legiunea a XIII-a Gemina, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis și Magna Nemesis) li se vor adăuga asociațiile Civilta Romana (Roma), Institutul Ars Dimicandi (Milano), Dioklecijanova legija (Split), Association For Historical Reenactment – Scythia Minor (Dobrich), Terra Dacica Aeterna (Cluj-Napoca), Geto-Dacii din Moldova (Iași), și Milites Marisensis (Târgu Mureș).

PROGRAM 2017

Vineri, 28 aprilie 2017

ora 18.00 – Vernisajul expoziției „Reconstructio Historica” / Reenactment la Apulum

Loc de desfășurare: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

 

ora 18.30 – „Un Mithraeum de la Apulum” – prezentare științifică

Prezintă dr. Mariana Egri, Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj Napoca

Loc de desfășurare: Muzeul Principia – Piața Cetății

 

Sâmbătă, 29 aprilie 2017

ora 10.30 – Ceremonia oficială de deschidere a festivalului – Inauguratio

Loc de desfășurare: Esplanada Catedralei Romano Catolice

 

ora 11.00 – Parada războinicilor romani și daci

Loc de desfășurare: Strada Mihai Viteazul

 

ora 11.30 – Deschiderea taberelor și a atelierelor meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Monetărie, Întreținere echipamente, Jocuri romane, Plante dacice, Metalurgie, Machete, Scriptoria, Fierărie, Metaloplastie, Bucătărie (doar de prezentare), Parfumuri, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori)

Loc de desfășurare: Platou strada Militari

 

ora 12.00 – Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum

Ghid: dr. Gabriel Rustoiu

Loc de desfășurare: Pornire de la Muzeul Principia

 

ora 15.30 – Prezentarea structurii unei legiuni romane

Trupa Scythia Minor din Dobrich, Bulgaria (traducere din limba engleză)

 

Asociația pentru Reconstituiri Istorice – Re-enactment “Scythia Minor” își are sediul în Dobrici (Dobrich), Bulgaria.

Prezentă la numeroase festivaluri internaționale, între care se numără și însemnate prezențe la festivaluri de profil din România, asociația urmărește un standard calitativ ridicat pentru reenactmentul antic. Președintele asociației este Radostin Kolchev.

La Festivalul Roman Apulum, ediția 2017, trupa de la Dobrici va fi prezentă într-o formulă de 48 de reenactori, incluzând: militarii romani ce vor defila sub steagul Capricornului cu coadă de pește al Legiunii a XIIII-a Gemina, făcând joncțiunea cu celelalte legiuni prezente pentru a asigura controlul Romei asupra Daciei; războinicii celți din trupa Taranis, ce vor lupta umăr la umăr cu dacii; în fine, gladiatorii din ludusul Marcianopolis vor sângera pentru distracția spectatorilor și pentru simple aplauze.

Loc de desfășurare: Esplanada Catedralei Romano-Catolice

 

ora 16.00 – Demonstrații militare: lupte între daci și romani

Terra Dacica Aeterna – Cluj Napoca

Asociaţia Terra Dacica Aeterna (TDA) a fost înfiinţată în 2007 la Cluj-Napoca, fiind prima trupă de reconstituire istorică antică din România. TDA abordează aspecte de viață civilă şi militară ale civilizaţiilor dacică, romană și sarmatică și a introdus în România conceptul ’’Lecția de istorie vie”, o alternativă de predare a istoriei, dedicată elevilor și nu numai. Până în prezent a avut peste 120 de participări la manifestări importante, inclusiv de arheologie experimentală. Pentru activitățile sale, taberele tematice, organizarea festivalului ”DacFest – Sub semnul lupului” și inițierea Festivalului Antic Tomis, precum și pentru filmele documentare la care a participat, TDA a obținut de-a lungul timpului numeroase premii

Loc de desfășurare: Esplanada Catedralei Romano-Catolice

 

ora 16.30 – Geto-dacii din Moldova

Asociația Culturală Geto-Dacii din Moldova a fost înfiinţată în anul 2015 la Iași, fiind prima trupă de reconstituire istorică antică din regiunea Moldovei. Până în prezent, trupa a participat la festivaluri și evenimente specifice în țară și în străinătate (Italia, Polonia și Rusia).

În cadrul Festivalului Roman Apulum, romanii și războinicii daci ai Asociației vor încerca să aducă în fața publicului apulens câteva fărâme din istoria civilă și militară a strămoșilor noștri daco-romani.

Loc de desfășurare: Esplanada Catedralei Romano-Catolcie

 

ora 16.45 – Demonstrații militare – Garda Apulum, Milites Marisensis

Trupa de reconstituire istorică ”Milites Marisensis” a fost înființată în anul 2016, la Târgu Mureș, de către un grup de profesori și studenți ai Universității ”Petru Maior”. Aceștia readuc la viață formațiunea militară auxiliară Cohor I Alpinorum, care a staționaț în castrul roman de la Călugăreni, jud. Mureș, propunându-și astfel să promoveze patrimoniul antic al județului Mureș și să contribuie la întregirea informațiilor despre provincia romană Dacia din secolele II-III p.Ch.

 În colaborare cu Asociația Culturală Pentru Istorie Vie de la Alba Iulia, membrii trupei au participat la o serie de festivaluri tematice din țară și străinătate.

Loc de desfășurare: Espalanada Catedralei Romano-Catolice

 

ora 17.15 – Târg de sclavi

Loc de desfășurare: Esplanada Catedralei Romano-Catolice

 

ora 21.00 – “Orfeu și Euridice” – O dramă în pași de dans

 Academia de muzică “Gheorghe Dima” Cluj-Napoca

Loc de desfășurare: Piața Cetății

 

ora 21.45 – Paradă de noapte cu torțe

Loc de desfășurare: Platou strada Militari – Poarta a III-a – Esplanada Catedralei Romano-Catolice

 

ora 22.00 – Morituri te salutant!

Ars Dimicandi din Milano, Ludus Apulensis din Alba Iulia (traducere din limba italiană)

Ars Dimicandi este un adevărat pionier al arheologiei experimentale europene, aplicate în domeniul luptelor grecești, box și pankration, luptelor de gladiatori și armatei romane. Fondat în 1994 în Italia (Milano), „Institutul Ars Dimicandi” a reconfigurat aceste domenii pe direcția artelor marțiale autentice, însă pe fundamente științifice. Între 1998 și 2001, institutul a publicat prima revistă specializată dedicată reconstituirii practice a disciplinelor de luptă occidentale. În 2002 a fost publicată cartea „Retiarus vs. Secutor”, anticipând o parte din temele urmărite în „De rebus gladiatoriis”. În perioada 2004-2008 au fost publicate 4  romane istorice, distribuite pe o scară largă în Italia și, în general, în Europa (Il grande gladiatore, La notte del gladiatore, I giorni del Colosseo si La congiura di Pompei), lucrări publicate sub pseudonimul Gordon Russell. Unul dintre aceste romane a fost publicat și în limba română: “Noaptea Gladiatorului” (Editura Polirom). Între 2004 și 2006, liderul grupului, Dario Battaglia, care este și principalul autor al cărților amintite, a fost consultant istoric pe tematica armatei romane pentru serialul HBO „Rome”, iar în 2015 pentru filmul „Risen” (cu Joseph Fiennes).

Ludus Apulensis

Este casa gladiatorilor de la Alba Iulia, care au început să evolueze pentru publicul albaiulian de la primul eveniment de reenactment antic de la Alba Iulia și au fost prezenți la toate festivalurile importante la care „Asociația culturală pentru istorie vie” de la Alba Iulia a participat. Fără a fi numeroși (deocamdată), gladiatorii de la Apulum, Uwald, Dareios, Hadrianvs, Flama și Crixvs, oferă un spectacol complet, în care accentul cade și pe estetica mișcării, dinamică, motricitate, rezistență fizică, elemente care îi individualizează, am putea spune fără riscul de a exagera, în peisajul reenactmentului antic european.

Loc de desfășurare: Esplanada Catedralei Romano-Catolice

 

Duminică, 30 aprilie

ora 10.30 – Deschiderea taberelor și a atelierelor meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Monetărie, Întreținere echipamente, Jocuri romane, Plante dacice, Metalurgie, Machete, Scriptoria, Fierărie, Metaloplastie, Bucătărie (doar de prezentare), Parfumuri, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori)

Loc de desfășurare: Platou strada Militari

 

ora 11.00 – Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum

Ghid: dr. Gabriel Rustoiu

Loc de desfășurare: Muzeul Principia

 

ora 14.45 – Dansuri – Magna Nemesis

Magna Nemesis

Este denumirea sub care evoluează cele nouă dansatoare ale Asociației din Alba Iulia. Și la fel cum muritorii nu pot scăpa de justiția implacabilă a lui Nemesis, patroana și sursa de inspirație a dansatoarelor, tot așa, spectatorii nu vor putea rămâne indiferenți la grația și gingășia fetelor ce încearcă să înduplece, prin dans, vrerea zeiței. Firavele dansatoare sunt, totodată, sclavele împăratului Hadrian, cel care a dat o importanță fără precedent cultului zeiței Nemesis.

Loc de desfășurare: Esplanada Catedralei Romano-Catolice

 

ora 15.00 – Sacramentum

Legio XIII Gemina Apulum et Legio XIII Gemina Roma

Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum

La fel cum Legiunea a XIII-a Gemina și-a ridicat castrul pe teritoriului actualului oraș Alba Iulia acum 1900 de ani, tot așa, formațiunea de reenactment cu același nume „s-a întors acasă” în anul 2012, odată cu noile proiecte de punere în valoare a vestigiilor castrului roman. Defilând adesea pe străzile unuia dintre cele mai vechi municipii din România și fără a ascunde mândria unei moșteniri de invidiat.

 Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum are 15 legionari și cinci ofițeri în componență, conduși de neînduplecatul centurion Cassivs Proculeianvs și urmând steagul cu leu – simbolul legiunii, purtat de experimentatul ofițer Marivs Martinvs Aquila.

Loc de desfășurare: Esplanada Catedralei Romano-Catolice

 

ora 15.45 – Demonstrații militare

Asociația de Reenactment Antic din Split, Croația (traducere din limba engleză)

Dioklecijanova legija 

Dioklecijanova legija s-a înființat în anul 2010 și are ca scop promovarea patrimoniului cultural antic, cu accent pe armata romană și particularitățile sale. Sediul organizației este la Split, Croația. În această zonă s-a dezvoltat antica Salona, capitala Dalmației și, tot aici, a fost ridicat opulentul palat al lui Dioclețian (construit în 293-305), primul împărat retras în mod voluntar de la cârma imperiului.  Dioklecijanova legija a contribuit la dezvoltarea festivalului Zilele lui Dioclețian, organizat anual la Split. La Festivalul Roman Apulum, organizația va fi prezentă cu Legiunea a IV-a Flavia Felix.

Loc de desfășurare: Esplanada Catedralei Romano-Catolice

 

ora 15.55 – Demonstrații militare

Legiunea a X-a Gemina Pia Fidelis, cohorta a VIII-a, Cehia (traducere din limba engleză)

Pentru prima dată la Festivalul Roman Apulum, și în România, va fi prezent și grupul de reconstituire istorică „Legio X Gemina P. F. – Coh. VIII” din Mušov, Republica Cehă. Scopul acestei asociații este de a reconstitui cât mai fidel aspecte din viața militară a legionarilor și auxiliarilor din armata romană din cursul secolului II p.Ch., fapt care îi încadrează perfect în tematica festivalului nostru – lumea antică la începutul secolului II p.Ch. și celebrele războaie daco-romane.

Loc de desfășurare: Esplanada Catedralei Romano-Catolice

 

ora 16.00 – Ars gladiatoria

Ars Dimicandi, Milano (traducere din limba engleză)

Ars Dimicandi este un adevărat pionier al arheologiei experimentale europene, aplicate în domeniul luptelor grecești, box și pankration, luptelor de gladiatori și armatei romane. Fondat în 1994 în Italia (Milano), „Institutul Ars Dimicandi” a reconfigurat aceste domenii pe direcția artelor marțiale autentice, însă pe fundamente științifice. Între 1998 și 2001, institutul a publicat prima revistă specializată dedicată reconstituirii practice a disciplinelor de luptă occidentale. În 2002 a fost publicată cartea „Retiarus vs. Secutor”, anticipând o parte din temele urmărite în „De rebus gladiatoriis”. În perioada 2004-2008 au fost publicate 4  romane istorice, distribuite pe o scară largă în Italia și, în general, în Europa (Il grande gladiatore, La notte del gladiatore, I giorni del Colosseo si La congiura di Pompei), lucrări publicate sub pseudonimul Gordon Russell. Unul dintre aceste romane a fost publicat și în limba română: “Noaptea Gladiatorului” (Editura Polirom). Între 2004 și 2006, liderul grupului, Dario Battaglia, care este și principalul autor al cărților amintite, a fost consultant istoric pe tematica armatei romane pentru serialul HBO „Rome”, iar în 2015 pentru filmul „Risen” (cu Joseph Fiennes).

Loc de desfășurare: Esplanada Catedralei Romano-Catolice

 

ora 16.20 – Lupte de gladiatori

Ludus Apulensis, Alba Iulia

Este casa gladiatorilor de la Alba Iulia, care au început să evolueze pentru publicul albaiulian de la primul eveniment de reenactment antic de la Alba Iulia și au fost prezenți la toate festivalurile importante la care „Asociația culturală pentru istorie vie” de la Alba Iulia a participat. Fără a fi numeroși (deocamdată), gladiatorii de la Apulum, Uwald, Dareios, Hadrianvs, Flama și Crixvs, oferă un spectacol complet, în care accentul cade și pe estetica mișcării, dinamică, motricitate, rezistență fizică, elemente care îi individualizează, am putea spune fără riscul de a exagera, în peisajul reenactmentului antic european.

Loc de desfășurare: Esplanada Catedralei Romano-Catolice

 

ora 16.40 – Lupte de gladiatori

Terra Dacica Aeterna, Cluj Napoca

Terra Dacica Aeterna, Cluj Napoca a fost înfiinţată în 2007 la Cluj-Napoca, fiind prima trupă de reconstituire istorică antică din România. TDA abordează aspecte de viață civilă şi militară ale civilizaţiilor dacică, romană și sarmatică și a introdus în România conceptul ’’Lecția de istorie vie”, o alternativă de predare a istoriei, dedicată elevilor și nu numai. Până în prezent a avut peste 120 de participări la manifestări importante, inclusiv de arheologie experimentală. Pentru activitățile sale, taberele tematice, organizarea festivalului ”DacFest – Sub semnul lupului” și inițierea Festivalului Antic Tomis, precum și pentru filmele documentare la care a participat, TDA a obținut de-a lungul timpului numeroase premii.

Loc de desfășurare: Esplanada Catedralei Romano-Catolice

 

ora 17.00 – Marea bătălie între legiunile romane și trupele de daci

Esplanada Catedralei Romano-Catolice

 

ora 17.50 – Salutul trupelor și închiderea festivalului

Esplanada Catedralei Romano-Catolice

 

Luni, 1 mai 2017

 „Ludi, officinae et ars coquinaria” 

ora 11.00 – 17.00 – Tabară militară, gastronomie, ateliere, jocuri cu Garda Apulum

Loc de desfășurare: Platou strada Militari

 

oar 12.00 – Demonstrație de gastronomie antică

Loc de desfășurare: Poarta a IV-a a Cetății Alba Carolina.

 

Festivalul Roman Apulum este o marcă a Primăriei municipiului Alba Iulia. 

Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni