FESTIVALUL INTERNAŢIONAL AL VIEI ŞI VINULUI

“BACHUS 2021″, FOCȘANI,  22 - 24 OCTOMBRIE 2021

Piața Unirii – Focșani

Ediția a -XXVIII-a

motiv-site

Cea de-a XXVII-a ediţie a Festivalului Internaţional al Viei şi Vinului Vrancea "Bachus 2019" va avea loc în perioada 3-6 octombrie în Piața Unirii din Municipiul Focșani.

Festivalul Internaţional al Viei şi Vinului „Bachus”, cel mai prestigios eveniment care are loc anual în judeţul Vrancea, a ajuns la cea de-a XXVII-a ediţie. Festivalul va avea loc la Focşani, pe parcursul a patru zile, în perioada 3-6 octombrie 2019.

Vrancea este cea mai mare podgorie a României, iar Festivalul “Bachus” reprezintă cartea de vizită a “Ţării viei şi vinului”, o sărbătoare așteptată de toți vrâncenii. Festivalul Internaţional al Viei şi Vinului este al doilea mare eveniment de profil viti-vinicol din țară, datorită numărului mare de participanţi.

Trei evenimente principale vor marca desfăşurarea Festivalului Internaţional al Viei şi Vinului din acest an:

1. Concursul Naţional de Vinuri Bachus, 5-6 octombrie, ediţia a VIII-a, are rolul de a promova podgoria vrânceană și producătorii locali de vinuri. Evenimentul este organizat sub patronajul Consiliului Judeţean Vrancea, iar juriul va fi compus din degustători experţi. Obiectivele concursului sunt: promovarea vinurilor de calitate, antrenarea partenerilor din piaţa vinului într-o competiţie benefică în folosul consumatorului şi educarea publicului privind caracteristicile şi tipicitatea vinurilor româneşti şi din import comercializate în România. Participarea la concurs este gratuită şi este iniţiată de producător prin trimiterea probelor, însoţite de buletinul de analiză. Categoriile de vinuri în concurs vor fi următoarele: vinuri albe liniştite nearomate (seci, demiseci, demidulci, dulci); vinuri albe semiaromate şi aromate (seci, demiseci, demidulci, dulci); vinuri roze şi roşii (seci, demiseci, demidulci, dulci). Termenul limită de primire a probelor în concurs este 4 octombrie 2017, ora 15.00. Cele mai apreciate vinuri albe, roşii şi băuturi spirtoase vor fi premiate cu Marea Medalie de Aur. 

2. Lecţii de degustare de vinuri, susţinute de renumiţi somelieri, 5-6 octombrie, în Piaţa Unirii din Focşani, în spaţii special amenajate. Evenimentul va promova cel mai valoros produs asociat cu numele județului Vrancea, vinul și meșteșugul vinului. În cadrul acestor lecţii, deschise publicului larg, vrâncenii pot învăţa cum să deguste un vin şi cum să facă o bună asociere a mâncării cu vinul. Toţi cei interesaţi de modalitatea de degustare pot participa, în mod gratuit, la lecţiile organizate pe parcursul a trei zile de Consiliul Judeţean Vrancea, în colaborare cu Organizaţia Somelierilor din România.

3. Evenimentul velo “Drumul Podgoriilor Vrâncene pe Bicicletă”, ediţia a III-a, are rolul de a promova obiectivele turistice, peisajele și tradițiile județului. Cicliştii sunt invitaţi să descopere farmecul celei mai mari podgorii din România, unde se află mai multe beciuri şi crame celebre. 
Judeţul Vrancea are un patrimoniu viticol de 27.523 ha, ceea ce reprezintă 11% din totalul terenului agricol al judeţului şi aproximativ 10% din suprafaţa viticolă a României. Cultura de viţă de vie contribuie în proporţie de 30-40% din valoarea producţiei totale agricole a judeţului şi aduce un aport substanţial la bugetul statului. O treime dintre producătorii locali de struguri şi vin din România sunt în judeţul Vrancea.

Festivalul Internaţional al Viei şi Vinului Vrancea „Bachus” este marcă înregistrată OSIM. Evenimentul atrage anual turişti şi aduce un aport important la promovarea pe plan naţional şi internaţional a judeţului din punct de vedere oenologic, turistic, cultural, gastronomic şi tradiţional.