Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Festivalul European Noaptea Muzeelor, Cluj

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 17.04.2023 18:34 De catre: administrator

Judet: CLUJ

Localitate: MUNICIPIUL CLUJ-NAPOCA

Data inceput: 13.05.2023

Data final: 13.05.2023

Vizualizari: 1976

Data adaugarii: -

Festivalul European Noaptea Muzeelor, Cluj

 

Muzee din Cluj-Napoca și jud. Cluj

Muzeul Zoologic al Universității Babeș Bolyai

Noaptea Muzeelor la Muzeul Zoologic

19.00 - 00.00

Str Clinicilor nr 5-7 Cluj-Napoca

 

Memorialul Gherla

Expozitie-document „Viza pentru Gulag”. Fise matricole ale detinutilor politici din puscariile comuniste din Romania

In vietile a zeci de mii de fosti detinuti politici ai Romaniei stalinist-comuniste se regasesc, ca niste rascruci blestemate, lipsite de troite, granitele intre „inainte” si „dupa”. „Inainte” era viata asa cum o stim cu totii, poate chiar cu totul asemanatoare cu a noastra: studii, munca, familie, dragoste, nadejde, planuri de viitor, griji. „Dupa” este locul in care au ajuns doar cei care au supravietuit si unde, dupa puterea si soarta fiecaruia, s-au recladit vieti pe fundatiile surpate de persecutie.

Expozitia-document „Viza pentru Gulag” va propune o intalnire cu poate cea mai stearpa – din punct de vedere al „spectacolului” muzeal – forma de marturie despre calatoria prin infernul concentrationar: facsimile ale documentelor birocratice care insoteau detinutii in tranzitia dintre „inainte” si „dupa” detentie. „Hartii” care consemnau traiectorii ale destinelor prinse in tavalugul potrivnic al istoriei. Nume, sentinte, arestari, locuri de detentie sau executie, transformate in simple formalitati si pastrate grijuliu in dosare despre care se credea ca nu vor fi deschise niciodata.

Chiar daca propunerea Asociatiei Memorialul Gherla pentru publicul din Noaptea Muzeelor nu are o miza artistica imediata, credem ca daca sunteti in Gherla, Cluj, Bistrita sau Dej, puteti vizita expozitiile „Viza pentru Gulag” si pomeni cu compasiune unul sau mai multe din numele inscrise de contopistii comunisti in documentele vremii. Pentru ca o noapte de mai e un moment minunat pentru a trimite inapoi peste timp un gand, un suflu de viata, ca o mangaiere aparent imposibila pentru oamenii care au traversat rascrucile silnice ale vietilor lor. Macar pentru o clipa. Poate ajuta cu ceva. Pe ei, pe noi.

Parteneri: Fundatia Gulag, Penitenciarul Gherla, Muzeul Municipal Dej, Muzeul de Istorie al Universitatii Babes-Bolyai, Biblioteca Judeteana „George Cosbuc” Bistrita-Nasaud

Acces: gratuit

Orar: 19.00 – 00.00 (ora anuntata pentru inchidere reprezentand ora de intrare a ultimului vizitator)

Adresă: str. Caramizii nr. 2A, Gherla

Telefon: 0723360582 

Email: memorialulgherla@gmail.com

www.memorialulgherla.com

 

Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie din UBB

CRETACIC: noaptea cea mai lunga

La sfarsitul perioadei cretacice (aprox. 65-70 milioane de ani in urma) a avut loc a doua mare extinctie din istoria vietii Pamantului cauzata de impactul unui asteroid urias cu Terra. O noapte lunga de pana la un an de zile s-a lasat datorita fumului si prafului ridicate in atmosfera. Dinozaurii, pterozaurii (reptilele zburatoare), multe specii de vietuitoare marine, specii de plante si unele de insecte asociate cu acestea, dispar datorita acestui cataclism. Doar cateva grupe, din care au evoluat toate speciile prezente, au reusit sa treaca de ”noaptea cea mai lunga”: unii amfibieni (crocodilii, testoasele) si mamiferele mici rezista extinctiei, desi sufera pierderi importante.

In cadrul editiei de anul acesta a ”Noptii muzeelor” va propunem o expozitie ce reuneste o colectie de fosile, resturi ale unor vietuitoare care au trait in timpul Cretacicului in Transilvania. Ce specii au reusit sa supravietuiasca  dupa  ”noaptea cea mai lunga”…??… veti afla vizitand Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie.

Parteneri ai evenimentului: Departamentul de Geologie, Directia de Patrimoniu Cultural Universitar, Directia Comunicare si Relatii Publice a Universitatii Babes-Bolyai

Acces: gratuit

Orar: 19.00 – 24.00 (ora anuntata pentru inchidere reprezentand ora de intrare a ultimului vizitator)

Adresă: Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie, Universitatea Babes-Bolyai, Str. M. Kogalniceanu nr. 1, Cluj-Napoca

Telefon: 0264-405300 int. 5204 

Email: liana.sasaran@ubbcluj.ro

www.http://muzee.ubbcluj.ro/muzee/muzeul-de-paleontologie-si-stratigrafie

 

Muzeul Universității Babeș Bolyai
Povestea leului românesc – patrimoniu și istorie națională
19.00 - 24.00
Str. M. Kogălniceanu NR. 4

 

Muzeul de Artă Cluj-Napoca

O noapte la Palat

Energie debordanta, prospetime, sensibilitate, bucurie entuziasta, emotie si creativitate exuberanta, fler narativ si spirit ludic, versatilitate ingenios dozata si o jovialitate molipsitoare sunt doar cateva dintre ingredientele speciale care fac deliciul unei retete de neuitat a editiei din acest an a Festivalului European „Noaptea Muzeelor”.

Chei de lectura insolite puse in act prin interferari spectaculoase de limbaje expresive – arte vizuale, muzica, scriere creativa si dans – vor oferi publicului clujean posibilitatea de a se bucura de o experienta muzeala cu adevarat memorabila, al carei punct central de atractie devine revizitarea lucrarilor de referinta ale Galeriei Nationale prin ochii dezinvolti si inspirati ai tinerilor. Invitati sa dea forma, intr-o maniera personala, impresiei generate asupra lor de intalnirea cu opera de arta, inventivii nostri colaboratori au recurs la imaginarea unei serii captivante de productii culturale care pun in valoare propriul demers de intelegere si apropiere a obiectului muzeal studiat, facand, totodata, si dovada sensibilitatii deosebite care a marcat ineditul acestei experiente relationale.

Din postura de veritabili mediatori culturali, exersata pentru o singura seara, vor impartasi tuturor vizitatorilor muzeului perspectiva raportarii lor individuale la semnificatia operelor de arta selectate, in contrapartida unei prezentari ghidate conventionale. Prin urmare, un meniu de mediere culturala a la carte va asteapta sa-l descoperiti si savurati intr-o atmosfera destinsa si reconfortanta, al carei ambient spectacular il va constitui cel mai important palat baroc al orasului: Palatul Banffy, un edificiu emblematic pentru arhitectura baroca laica de secol XVIII din Transilvania, fosta resedinta privata reprezentativa a guvernatorului Transilvaniei, contele Banffy György (1746-1822). De asemenea, in afara colectiilor de arta ale Galeriei Nationale, vor putea fi vizitate gratuit si urmatoarele expozitii cu caracter temporar: „Raul si Faun” a pictorului clujean Calin Raul Anton, Sinteza retrospectiva Balazs Péter (1919-2003) si „71 ani de la proclamarea Independentei Statului Israel”.

Initiator si coordonator principal al evenimentului: Alexandra Sarbu, Muzeul de Arta Cluj-Napoca

Coordonatori externi: Anamaria Tomiuc si Andrei Budescu, Universitatea de Arta si Design Cluj-Napoca
Loredana Craciun, Liceul de Coregrafie si Arta Dramatica „Octavian Stroia” – Cluj-Napoca

Eveniment realizat cu concursul studentilor Universitatii de Arta si Design Cluj-Napoca, a elevilor Liceului de Coregrafie si Arta Dramatica „Octavian Stroia” si a pianistilor Ioana Vetean-Muntean si Luca Pulbere.

Parteneri: Universitatea de Arta si Design Cluj-Napoca (UAD), Departamentele „Foto-Video” si „Discipline Teoretice”, Liceul de Coregrafie si Arta Dramatica „Octavian Stroia”- Cluj-Napoca

Acces: gratuit

Orar: 19:00 – 00:15 (ora anuntata pentru inchidere reprezentand ora de intrare a ultimului vizitator)

Adresă: Palatul Banffy, P-ta Unirii nr. 30, 400098 Cluj-Napoca

Telefon: 0264/596952 

Email: macn@cluj.astral.ro

www.macluj.ro

 

Muzeul de Mineralogie UBB

Momente din istoria Muzeului de Mineralogie al UBB

Muzeul de Mineralogie al UBB adaposteste in prezent una dintre cele mai mari colectii de acest tip din tara, atat ca numar de exponate, cat si ca numar de specii minerale reprezentate. La aceasta se adauga colectiile speciale, precum cea de meteoriti, care este cea mai mare din tara, sau cele de aur sau de geme prelucrate.  Astfel, muzeul reprezinta un reper cultural si educativ important in viata institutiei, dar si a cetatii in inima careia este localizat.

Ca parte a evenimentelor ce marcheaza cei 100 de ani de universitate romaneasca la Cluj, pentru Noaptea Muzeelor 2018 propunem publicului sa descopere cateva repere importante din istoria indelungata a colectiei de mineralogie, prin intermediul informatiilor si imaginilor, dar mai ales prin intermediul anumitor esantioanelor minerale si de meteoriti, care au influentat semnificativ evolutia muzeului.

Acces: gratuit

Orar: 19.00-24.00 (ora anuntata pentru inchidere reprezentand ora de intrare a ultimului vizitator)

Adresă: Str. M. Kogalniceanu nr. 1, parter, Cluj Napoca

Telefon: +40 264 405300 int. 512 , +40 747027389 

Email: luminita.zaharia@ubbcluj.rocristian.mircescu@ubbcluj.ro

www.muzee.ubbcluj.ro/muzee/muzeul-de-mineralogie

 

 

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei
Noaptea Muzeelor la MNIT 
19.00 -24.00
Str. C. Daicoviciu, nr. 2, Cluj-Napoca

 

Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Noaptea Muzeelor 2018
18.00 - 01.00
str. Memorandumului nr. 21, Cluj-Napoca

 

Muzeul Memorial "Octavian Goga"

Prietenie si pretuire reciproca: Octavian Goga si Ady Endre

Editia din acest an a Noptii Muzeelor la Muzeul Memorial „Octavian Goga” va fi dedicata prieteniei exemplare dintre cei doi poeti care si-au legat destinul de domeniul de la Ciucea: Octavian Goga si Ady Endre. Evenimentul principal al serii va fi un program artistic si poetic sustinut de catre elevi si expertii ai  Scolii Populare de Arte „Tudor Jarda” din Cluj care va avea loc, intre orele 18-19. Pe tot parcursul Noptii Muzeelor vizitatorii vor putea admira expozitiile permanente ale muzeului: expozitia din Castel, dedicata vietii si operei poetului Octavian Goga unde sunt expuse piese valoroase de arta plastica si decorativa,  expozitia etnografica din Casa Alba si expozitia memoriala dedicata poetului maghiar Ady Endre din casa care-i poarta numele. La parterul Castelului, in sala de expozitii temporare, vizitatorii vor putea vedea expozitia temporara de arta plastica si cu valoare memoriala „138 de ani de la nasterea poetului Octavian Goga”.

Partener al evenimentului: Scoala Populara de Arte „Tudor Jarda” din Cluj

Acces: gratuit

Orar: 17.30 - 22.30 (ora anuntata pentru inchidere reprezentand ora de intrare a ultimului vizitator)

Adresă: MUZEUL MEMORIAL “OCTAVIAN GOGA”, com. Ciucea, str. Principala nr. 4, jud. Cluj

Telefon: 0264-259.003 , 0787780088 

Email: muzeu.goga@yahoo.com

www.muzeuloctaviangoga.ro

 

Muzeul de Istorie Turda

Sezatoare la muzeu si expozitie temporara Portul popular in Transilvania – zona Vaii Ariesului

Cea de-a XV-a editie a Noptii Muzeelor din 18 Mai 2019 la Turda va fi organizata in colaborare cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca. Astfel, toti cei care vor trece pragul Muzeului de Istorie Turda in aceasta noapte, dupa vizita expozitiei de baza a muzeului nostru, vor avea prilejul sa participe la workshop-ul organizat in cadrul expozitiei temporare Portul popular in Transilvania – zona Vaii Ariesului. Expozitia cuprinde costume populare din colectiile Muzeului de Istorie Turda, specifice  zonelor etnografice: Mocanimea Ariesului, Rimetea si Tara Motilor. Acestea vor fi supuse unor analize privind evolutia portului popular, cu exemplificari si discutii referitoare la functiile complexe ale ansamblului de port popular in cadrul comunitatilor satesti de catre un expert al Muzeul Etnografic al Transilvaniei – un bun cunoscatoar al portului transilvanean.

Evident, atractia principala a serii, atat pentru novici, cat si pentru cei initiati in arta cusutului va fi camasa traditionala – ia. Participantii la sezatoarea la muzeu vor avea ocazia sa intre in contact cu piese autentice, sa puna intrebari expertilor si sa admire cum se coase o camasa traditionala cu rabdarea si indemanare. In cadrul expozitiei vor fi expuse cateva camasi cu ciupag recent realizate dupa camasi autentice.

Activitati:
18.00 – 00.30  – vizita in expozitia de baza a muzeului
18.00 – 20.00 – workshop sau sezatoare la muzeu

Acces: gratuit

Orar: 18.00 - 00.30

Adresă: Str. B.P. Hasdeu, Nr. 2, Turda, Jud. Cluj

Telefon: 0264-311826 

Email: office@muzeulturda.com

www.muzeulturda.com

 

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei - Colecția de Istorie a Farmaciei
Noaptea Muzeelor 
19.00 - 24.00
Piaţa Unirii, nr. 28, Cluj-Napoca

 

Vivariul Universitatii Babeș-Bolyai
Expozitie foto 
19.00 - 00.00
Str Clinicilor nr 5-7 Cluj-Napoca

 

Centrul Cultural Petre Țuțea
Ordinul Basarabilor – străjer de noapte în Bastionul Croitorilor

NOAPTEA MUZEELOR 2019 debuteaza la Cluj-Napoca in ambianta medievala a Bastionului Croitorilor cand cornul strajerilor va suna de 9 ori. Die Klausenburger Trompeter vor deschide seara in acordurile Siebenbürgen, Land des Segens. La intrarea primului cat strajerii cu faclii vor intampina nu doar  breslele din Castrum Clus, ci si oaspetii sositi in Orasul-Comoara spre a se bucura de la ceasurile 9 din noapte de privelistea romantica a cavalerilor si domnitelor care, profitand de tacerea armelor in aceasta noapte aparte, vor oferi celor ce vor intra in bastion muzica veche, sonete, dans medieval, commedia dell’arte, fabule, oralitura si surprize … pentru cei mici.

Parteneri ai evenimentului: Serviciul Public pentru Administrare obiective culturale Cluj-Napoca, UrzelnZunftKlausenburg, Institutul Francez Cluj-Napoca, Centrul de Limba si Cultura Poloneza Cluj-Napoca, Centrul Cultural Italian Cluj-Napoca, Colegiul National George COSBUC, Liceul Teoretic BATHORI Istvan, Asociatia de chitara TRANSILVANIA, Revista Historia, Compania Transilvana de Tipar
21.00 - 02.00
Bastionul Croitorilor – vechiul Muzeu de Istorie al Clujului, str. Baba Novac, nr. 35. Cluj-Napoca


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni