Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Festivalul de Datini şi Obiceiuri de iarnă Marmaţia 2022, Sighetu Marmaţiei

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 08.11.2022 20:32 De catre: administrator

Judet: MARAMURES

Localitate: MUNICIPIUL SIGHETU MARMATIEI

Data inceput: 27.12.2022

Data final: 28.12.2022

Vizualizari: 21163

Data adaugarii: -

Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă "Marmația 2022"- Sighetu-Marmaţiei

  Ediţia a 54-a. (27 - 28 Decembrie 2022)

 

Prima ediție a avut loc în anul 1969, de atunci acest festival a devenit de referință pentru zona Maramureșului. An de an, tradiția cheamă reprezentanții ai satelor și ansamblurilor folclorice maramureșene, la Sighet vin și iubitori ai obiceiurilor strămoșesti din alte regiuni ale țarii, ca de exemplu: Banat, Moldova, Bucovina, Dobrogea, Oltenia etc. Chiar și anumite formatii din strainatate au "jucat" pe strazile Sighetului: Regatul Unit, Ucraina, Republica Moldova.

Plugușorul din Vadu Izei este cel care are an de an are onoarea să deschidă festivalul celor mai frumoase și vechi obieciuri strămoșesti din Țara Maramureșului.

An de an, Sighetul recreează atmosfera de sărbătoare maramureşeană prin alaiul de colindători, viflaimuri, mascaţi, “capre”,etc. 

Este unul dintre cele mai importante evenimente pe care le găzduieşte Sighetul, care îşi propune a fi, conform celor afirmate la prima editie a Carnavalului şi festivalului judeţean de datini şi obiceiuri de iarnă din Maramureş (27-28 decembrie 1969), “un prilej şi o modalitate în acelaşi timp de a imprima un sens şi un conţinut nou unor datini şi obiceiuri străvechi, de a valorifica şi a prezenta tot ce are Maramureşul mai trainic şi mai autentic în arta populară făurită de multe generaţii ale acestor oameni minunaţi din nordul patriei noastre”.

Festivalul se realizează fără întrerupere din anul 1969, în preajma datei de 27 decembrie.

Festivalul se întinde de regulă pe durata a 2 zile, ocazie cu care alaiurile de săteni în costumele lor specifice se perindă prin centrul-orașului. Călăreți, căruțe cu colindători, viflaimuri, mascați, capre, cu obiceiuri și datini din Maramureș și din alte județe din țară vin și susțin recitaluri și demonstrații vii ale celor mai frumoase obiceiuri-tradiții de iarnă. Pe lângă ansamblurile folclorice maramureşene, la Sighet vin şi iubitori ai obiceiurilor strămoşeşti din alte regiuni ale ţării (Banat, Moldova, Bucovina, Dobrogea.

27 decembrie 2022

Ora 09.30 - Târg de Artă Populară

Locație: Centrul orașului Sighetu Marmației

Info: Primăria Sighetu Marmației

 

Ora 12.00 - Primirea plugușorului și a colindătorilor din Vadul Izei și Valea Stejarului

Locație: Platoul din fața Primăriei Sighetu Marmației

Info: Primăria Sighetu Marmației

 

Ora 12.15 – 13.30 - Alaiul datinilor de iarnă

Locație: Centrul orașului

Info: Primăria Sighetu Marmației

 

Ora 15.00 – 17.00 - Spectacol de datini și obiceiuri de iarnă - selecții din programul formațiilor din județul Maramureș

Locație: Scena în aer liber din Centrul orașului

Info: Primăria Sighetu Marmației

 

Ora 17.00 – 21.00 - ”După datini colindăm!” Recital: Nicolae Furdui Iancu, Tudor Furdui Iancu și taraful ”Crai Nou”

Locație: Scena în aer liber din Centrul orașului

Info: Primăria Sighetu Marmației

 

 28 decembrie 2022

Ora 10.00 – 11.00 - Primirea specialiștilor invitați la Sesiunea științifică pe teme de etnografie și folclor

Acțiune organizată de Consiliul Județean Maramureș, Primăria și Consiliul Local Sighetu Marmației și Muzeul Maramureșean

Locație: Sighetu Marmației, sala de ședințe a primăriei

Info: Primăria Sighetu Marmației, Tel: 0262 311 001

 

Ora 11.00 – 20.00 - Sesiunea cu caracter internațional, de comunicări pe teme de obiceiuri şi datini de iarnă, etnografie și istoria culturii

Acțiune organizată de Consiliul Județean Maramureș, Primăria şi Consiliul Local Sighetu Marmației și Muzeul Maramureșean

Locație: Sighetu Marmației, sala de ședințe a primăriei

Info: Primăria Sighetu Marmației, Tel: 0262 311 001.

În această perioadă la Sighetu Marmaţiei vor avea loc concerte ale corurilor şi grupurilor vocale bisericeşti, dar şi ale caselor de rugăciuni ale cultelor din municipiu.

Organizează: Consiliul Judeţean Maramureş, Universitatea Babes Bolyai - Extensiunea Sighet, Primăria Sighetu Maramaţiei,, Consiliul Local Municipal Sighetu Maramaţiei,  Centrul Judeţean de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare Maramureş,  Muzeul Maramureşeului,  Casa de cultură Sighetu Marmaţiei.


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni