Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Clasificare pe baza de declaratie pe proprie raspundere

Postat de romaniaturistica

Data adaugarii: 11.02.2011 16:02

Judet: -

Localitate: -

Vizualizari: 2895

 Recent, a fost publicat Ordinul MDRT nr. 1051/2011 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor cuprinse în HG nr.1267/2010.
 Prin acest norme s-a împlinit un deziderat al agenților economici, astfel s-a eliminat procedura greoaie și birocrată care trebuia îndeplinita până acum, în privința clasificării și licențierii turistice. Astfel, se elimină termenele până la care erau amânate verificările efectuate la faţa locului de către inspectori, accelerându-se intrarea structurilor de primire turistice şi a agenţiilor de turism în circuitul economic.
 Practic  în baza declaraţiei standardizate dată pe proprie răspundere, însoţită de documentaţia aferentă, prin care se atestă   îndeplinirea criteriilor de clasificare/licenţiere/brevetare, urmează a fi eliberat certificatul de clasificare/licenta de turist/brevetul de turism. Putem afirma că prin aceste norme, construcția și extinderea unităților turistice   va lua  avânt, iar clasificarea unei structurii turistice, nu va mai fi  o sperietoare, fapt pentru care foarte mulți proprietarii de pensiuni, îndeosebi din zonele rurale erau descurajați să intre oficial și legal pe piața turistică.
   Ulterior, obținerii autorizațiilor de funcționare din domeniul turismului, inspectorii Directiei control al MDRT, vor verifica îndeplinirea criteriilor de clasificare, după caz de licenţiere. Sperăm că simplificarea procedurilor de clasificare nu va fi un bumerang,  iar inspectorii de la control nu vor fi ”răzbunători” pe agenții economici  și nu vor aplica cu mai multă dărnicie amenzile nu tocmai mici.
  Principala noutate  în actul normativ  constă în reducerea de la 60 de zile  la 30 de zile a perioadei dintre data depunerii documentației complete și data eliberării certificatului de clasificare, respectiv a licenţei sau a brevetului de turism.
   Acest sistem eficientizează procedura de autorizare în domeniul turismului, responsabilizează operatorul economic sau persoana fizică proprietar şi/sau administrator al structurii de primire turistice care, pe proprie răspundere, declară că îndeplineşte criteriile de clasificare/licenţiere la darea în folosinţă a structurii, respectiv la începerea activităţii agenţiei de turism. 
  Actul normativ aduce o noutate, in ce priveste obligatia proprietariilor sau administratoriilor unităților de primire turistică de-a asigura conectarea la sistemul integrat de evidenţă a turiştilor în 60 de zile de la implementarea şi operaţionalizarea acestuia.
 
 La următoarele legături găsiți ghidurile explicative în conformitate cu noile norme legislative.
 
11.02.2011, ora 17:00
actualizat 18.03.2010, ora 20:00


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni