Romania Turistica | 100% Turism Romanesc



Promovăm unități de cazare și oferte de sezon

Alegerea de June, Muereasca

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 09.11.2023 20:57 De catre: administrator

Judet: VALCEA

Localitate: MUEREASCA

Data inceput: 06.01.2024

Data final: 06.01.2024

Vizualizari: 1390

Data adaugarii: 30.01.2014

Alegerea de June, Muereasca, judeţul Vâlcea

 

Locuitorii comunei Muereasca se adună cu mic, cu mare la Căminul Cultural din satul Muereasca de Sus în fiecare an la aceeaşi dată: de Bobotează, adică 6 ianuarie. Pe lângă sărbătoarea creştinească în această comună are loc un obicei vechi de peste 110 de ani: “Alegerea de June”.

Manifestarea de la Muereasca îmbină două tradiţii vechi: Alegerea de june  şi Iordănitul.

Alegerea de June este un ritual vechi, iar obiceiul a fost transmis prin viu grai, fiind specific cetelor de oieri din Ardeal sau din Ţara Olteniei, cete stabilite în sate din Muereasca. Această sărbătoare tradiţională este unică în zona Olteniei şi chiar în Europa şi are toate şansele de a intra in patrimoniul international.

Ca la orice petrecere, muzica populară, dansul şi voia bună sunt cele care dau startul sărbătorii. Pentru a obţine titlul mult-râvnit, candidaţii, câte doi din fiecare cele şase cătune ale comunei, trebuie să fie neânsuraţi, să aibă 18 ani şi să fie tineri „bine văzuţi” în localitate. În momentul în care un băiat este numit „june”, fiind ales şi de o mulţime de fete care îl susţin, se simte mai mândru, chiar puţin „cocoş”. De asemenea, el se simte responsabil şi îndatorat comunităţii pentru votul care i s-a acordat.

De-a lungul timpului, junii aleşi s-au dovedit a fi tineri responsabili şi cu obligaţii morale faţă de comunitate. Devenit „june” oficial, proaspătul numit îşi organizează cetele de colindători şi începe să colinde satele. La casele celor colindaţi trezesc fetele din somn, cu care dansează şi le învârt în iureşul jocului tradițional. În ziua de Sfântul Ion, la biserica din sat, atât junele cât şi colindătorii sunt botezaţi de preot, după care busuiocul şi agheasma sunt date de preot junelui ales, care iese în faţa bisericii şi îi miruieşte pe toţi cei prezenţi.

După aceea, seara, junele, ajutorii şi cetele de colindători îşi dau întâlnire din nou la Căminul cultural, unde organizează o seară distractivă pentru comunitate, iar tinerii oferă vin şi dulciuri, cumpărate cu banii primiţi în timpul colindului din noaptea de Bobotează spre Sfântul Ion.

Tânărul trebuie să fie onest şi reprezentativ pentru comunitatea locală, el fiind cel care, pe parcursul întregului an, reprezintă tinerii din comună.

Organizator: Primăria Muereasca


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni