Romania Turistica | 100% Turism Romanesc



Promovăm unități de cazare și oferte de sezon

1 Decembrie 2015 - Aproape un secol de la Marea Unire

Postat de romaniaturistica

Data adaugarii: 16.11.2015 16:11

Judet: ALBA

Localitate: MUNICIPIUL ALBA IULIA

Vizualizari: 1635

Ultima modificare: 17.11.2015 16:51 De catre: administrator

1 Decembrie  2015 - Aproape un secol de la Marea Unire

 

100 de Ani de România - 1 Decembrie 2018

 

Începând cu 1 decembrie 2015, Cealaltă Capitală pregătește un amplu program care va avea menirea de a celebra în 2018 un secol de la Marea Unire. Practic autoritățile locale împreună cu principalele obiective turistice din Orașul Unirii pregătesc, începând cu sfârșitul acestui an, o serie de evenimente care vor fi integrate într-un amplu proiect de identitate și brănduire a orașului Alba Iulia pentru anul 2018.

În cadrul proiectului se va lansa o platformă de promovare a evenimentului, se vor organzia o serie de lecții de istorie în cadrul Muzeului Unirii, adresate elevilor și cadrelor didactice, se vor restaura toate documentele și piesele care au legătură cu actul Marii Unirii, se va acorda o atenție specială restaurării Sălii Unirii, se vor pune în scenă momente din viața cotidiană a Cetății Alba Carolina, demonstrații și ateliere interactive cu personaje istorice.

 

Veniți cu noi, veniți la Alba Iulia !

 

Unirea tuturor românilor avea loc la Alba Iulia, în 1918, într-o zi de 1 Decembrie. Astăzi, celebrăm acel mare moment an de an, fiind Ziua Națională a României. E ziua în care mii de români vin în cetatea Alba Iuliei pentru concerte, parade militare, momente artistice, expoziții și spectacole de artificii.

Ziua Natională a României, 1 Decembrie, Alba Iulia - Cel mai important eveniment al tării se întâmplă an de an la Alba Iulia. Prima zi a lunii decembrie e timpul când zeci de mii de români se întâlnesc la Alba Iulia, pe platoul din fața Catedralei Încoronării, pentru a celebra ceea ce, la 1 Decembrie 1918, îi unea pe românii de pretudindeni, Marea Unire.

În 1 Decembrie 1918, zeci de mii de români veneau la Alba Iulia  pentru a celebra, pentru prima oară în istorie, un act esențial pentru viața lor: Unirea tuturor țărilor românești sub sceptrul unui singur rege. 

În 1 decembrie 2015, la aproape un secol de atunci, vom celebra acel moment și vom confirma prin această celebrare faptul că am rămas sub culorile aceluiași tricolor, sub cuvintele aceleiași limbi. În fiecare 1 decembrie, de Ziua Națională a României, Alba Iulia devine Orașul Unirii, așadar spațiul românesc prin excelență.

Veniți cu noi, veniți la Alba Iulia !

Vom sărbători o zi esențială pentru români, o zi care definește România modernă, integrată în contextul unei Europe moderne.

 

Întâlnirea cu Personajele istorice

 

Avram Iancu, Mihai Viteazu, regele Ferdinand sau regina Maria sunt doar câteva dintre personajele istorice pe care aveți posibilitatea să le întâlniți în sălile de expoziție ale muzeului albaiulian. Dar mai ales, veți avea prilejul de a vă întâlni cu însuși Camil Velican, primul primar român al Alba Iulia, care a pus bazele modernizării orașului, imediat după Marea Unire din 1918. Om de o capacitatea organizatorică de excepție, Camil Velican, instituit în funcție în data de 3 Decembrie 1918, a fost un ardent susținător al patrimoniului istoric al Alba Iuliei.

Proiectul se derulează din anul 2010. cu ocazia Nopții Muzeelor, a zilei de 1 Decembrie și la diferite evenimente, personaje istorice (peste 20) marcante pentru istoria locală și în egală măsură pentru istoria națională, precum împăratul Traian, regele Deceal, Mihai Viteazul, Horea, cloșca și Crișan, Avram Iancu,  regele Ferdinand, regina Maria și multe alte personaje de coloratură istorică prind viață, apărând în fața publicului într-un exercițiu de istorie pe viu, adesea prezentându-și propriiile istorii și fapte.

Întâlnirea cu Garda Apulum

Trupe de reenactment antic, coorodonate de muzeul albaiulian, respectiv, romanii Legiunii XIII Gemina, dacii cunoscuți sub denumirea de Lupii Apoulonului, gladiatorii Ludusului Apulensis și dansatoarele Magna Nemesis, vor fi și ele prezente la 1 Decembrie 2015, la muzeu.

Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum

Ca și celelate trupe de reconstituire istorică, este formată din voluntari ai muzeului albaiulian (12 legionari, 3 purtători de stindarde, 1 centuriron și 1 legatus, adică general), care dau viață acestui detașament militar tocmai la Apulum, în inima Daciei romane. Orașul Alba Iulia are, poate, cel mai bogat patrimoniu roman de pe cuprinsul țării, iar scopul prinicipal al gărzii legiunii este acela de a promova acest patrimoniu. Împreună cu trupele de daci și gladiatori, garda romană derulează în fiecare an, din 1 mai până la 30 septemebrie, un program de reprezentanții în Alba Iulia, în fiecare zi de vineri, de la ora 19:00. De asemenea, garda a participat, începând din anul 2011, la peste 60 de festivaluri de reconstituire istorică din țară și din străinătate. 

Legii Apoulonului

Legiunea a XII-a Gemina trebuie să aibă un adevărsar pe măsură, astfel că, din anul 2013 au apaărut războinicii daci care păzesc cetatea Apouluonului, cea mai apropiată de Alba Iulia dintre cele trei cetăți dacice cunoscute pe teritoriul județului Alba, alături de cetățile de la Căpâlna și Cugir. ”Lupii” sunt în număr de 12, având un taraboste, pe căpetenia Maris, un mare preot care interpretează voința marelui zeu Zalmoxis, luptători cu falx sau cosor și arcași, la care se adaugă femei și copii ai dacilor. Ca și în cazul trupei de romani, în cadrul festivalurilor și evenimentelor la care participă, dacii prezintă ateliere interactive de lucru: fierărie, prelucare lemn, țesătorie, plante medicinale etc. Cu toate acestea, cea mai improtantă calitate a lor rămâne îndârjirea cu care luptă împotriva romanilor. 

Ludus Apulensis

Trupa prezintă cinci dintre cele mai cunoscute tipuri de gladiatori ai Antichității: murmillo, tharex, retiarus, dimachaeros și secutor. Spectacolele suținute sunt printre cele mai gustate.

Magna Nemesis

Trupa de opt dansatoare prestează dansuri fie de inspirație romană, fie de inspirație dacică, întregind ansamblul intitulat ”Garda Apulum”, ce cuprinde toate trupele de reconstituire a istoriei antice de la Alba Iulia.

Programul cuprinde evenimente în care se vor regăsi toţi cei care vor dori să sărbătorească la Alba Iulia, alături de cetăţenii municipiului, împlinirea a 97 de ani de la Marea Unire.

 

Din programul manifestărilor

Cea mai mare paradă militară organizată până acum în orașul Marii Uniri, un eveniment spectaculos, la care vor participa aproximativ o mie de militari și cadre MApN și MAL.

100 de autovehicule militare de luptă si, dacă vor fi condiții meteo favorabile, vei avea ocazia să admiri avioanele MiG 21 Lancer și elicopterele IAR 330 Puma SOCAT survolând pe cer.

Vei asista la momente solemne, ca depunerea coroanelor și primirea soliilor, prin care vei aduce un omagiu eroilor naționali.

Vei avea parte de o masă populară, cu preparate tradiționale, în Cetatea Alba Carolina, precum și de un concert cu muzică populară.

În funcție de preferințe, vei putea opta, în schimb, pentru participarea la un concert al trupei Voltaj, organizat, de asemenea, pe data de 1 decembrie.

Întrucat se împlinesc 300 de ani de la ridicarea Cetatii Alba Carolina, în jurul datei de 30 noiembrie va avea loc și un concert al Corului Național de Cameră Madrigal.

Cu toate că, în fiecare dintre cele 4 zile libere, în Alba Iulia vor avea loc numeroase evenimente dedicate turiștilor, orașul Marii Uniri iți va oferi o stare de liniște și relaxare, ajutându-te să te deconectezi de grijile cotidiene.

Anul acesta, la evenimentul dedicat Marii Uniri din Alba Iulia vor lipsi artificiile, în semn de solidaritate cu victimele tragicului eveniment din Colectiv.

La mulți ani, România!


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni